Reklama
 
Blog | Tomáš Orlík

2014: Premiér Klaus dokončuje vládní strategii k summitu EURO C

Krátce po vzniku nové vládní koalice přichází tolik očekávaná středoevropská měna

Praha, 1.4.2014, agentura Hooters
Během včerejší večerní tiskové konference, která byla teprve druhou od vzniku nové vlády, definoval staronový český premiér Václav Klaus (VV) české strategické priority pro nadcházející jednání o odluce měny EURO C (Central European) and EURO S (Southern European). Česká republika podporuje projekt odluky a vyjadřuje jednoznačný zájem o společnou měnovou unii s Německem, Francií, Polskem a Finskem jakožto zakládajícími členy nové měny. “V čase druhého kola světové a zejména evropské hospodářské krize je pro nás zásadní podpořit poslední ostrov stability. Budeme prosazovat měnovou reformu maximálně 1:5 k současnému EURu , které existuje víceméně na papíře, a ještě k tomu na velmi velmi inflačním papíře”, uvedl předseda vlády a donedávna volební leader strany Věci veřejné. Ministr financí Vít Bárta (VV) doplnil, že udržitelnost inflačního cíle České koruny do 60% je pro léta 2014 a 2015 zcela reálná.

Nová vláda ČR vznikla teprve před měsícem jako výsledek voleb do Poslanecké sněmovny PČR konaných letos v únoru. Těsný volební vítěz ČSSD musel přepustit premiérské křeslo exprezidentu Klausovi, jehož obrovská popularita propojená s vedením Věcí veřejných výrazně změnila volební mapu země. Poté, co spojenectví Klause a Bárty před 3 lety nevedlo ke změně způsobu volby prezidenta a možnosti třetího pobytu Klause na Hradě, byl tah zbylých “véčkařů” zapojit ex-prezidenta do boje mistrovským kouskem.

Široká koaliace VV, ČSSD, TOP12 a Suverenity se nakonec dohodla na programovém průsečíku, i když velmi úzkém, což silně kritizoval zejména ministr obrany Miroslav Kalousek, který do poslední chvíle věřil v křeslo premiéra pro sebe. Evropská komise opatrně kritizovala nominaci Ladislava Bátory na post ministra školství, nicméně tváří v tvář naší podpoře EURu C zůstalo jen u slov.

Na summitu EURO C v Berlíně nás bude kromě premiéra Klause, ministra financí Bárty zastupovat také ministryně zahraničí Jana Bobošíková a mi(ni)str hospodárné politiky Bohuslav Sobotka.

Poznámka: Tento článek je fikcí a také snem některých politických skupin.


Reklama